למעלה ממיליון איש בישראל אינם אוכלים מוצרים המכילים גלוטן, מרביתם מסיבות רפואיות. אם עד לפני 20-30 שנה, טווח האפשרויות הקולינאריות לאותם אנשים היה מצומצם ודל, הרי שכיום פני הדברים שונים לחלוטין. מאות מוצרים נטולי גלוטן, תחליפים נפלאים לא פחות מאלו בעלי הגלוטן, ואפילו, תאמינו או לא, סדנת אפייה ללא גלוטן, אשר הפכה במהרה לסיפור הצלחה מהדהד. מה מתרחש באותה סדנה מופלאה? למי היא מיועדת? מה לומדים להכין במהלכה? ומה קשת המחירים לסדנה שכזאת? הכול – בשורות הקרובות.
גלוטן – נעים להכיר
הגלוטן המפורסם, ששמו מופיע לעיתים תכופות בכל תכנית בישול או שיחה עם דיאטנית, הינו חלבון אשר לא נמס במים, ונמצא, בעיקר, בחיטה, שעורה, דגנים ושיפון. לגלוטן ערכים תזונתיים החשובים לגוף האדם, בעיקר למערכת העיכול. כ-1% מהאוכלוסייה העולמית מוגדרים רשמית כרגישים לגלוטן (חולי צליאק), אם כי ההנחה היא ששיעורם גבוה בהרבה. סדנת אפייה ללא גלוטן מיועדת בעיקר לאוכלוסייה זו, אם כי חלק ממשתתפיה הם אנשים שמעוניינים להפחית את שיעור הגלוטן מהתפריט היומי שלהם, ללא צורך רפואי בכך.
סדנת האפייה – פרטים שחשוב לדעת
אז מה מתרחש שם בסדנה שהפכה להיות אחת מהמבוקשות ביותר בתחום הגסטרונומי? ובכן, לפני הפן הלימודי שבה, מדובר בסדנה כיפית ומהנה, בה ניתן להכיר אנשים חדשים, ואשר האווירה השולטת בה היא צחוק וחיוכים. אז תשכחו מספסלי לימוד וחומרים תיאורטיים מייגעים, כי לכאן באים ליהנות וללמוד באופן מעשי לאפות שלל תבשילים נטולי גלוטן. שנית, זוהי סדנת אפייה משפחתית, המיועדת לקטנים ולגדולים כאחד. לסדנה מגיעים גברים ונשים, חסרי ובעלי ניסיון במטבח, תיכוניסטים נמרצים ופנסיונרים שמצאו תחביב חדש בעשור השביעי לחייהם. נקודה חשובה נוספת היא איכות וטריות המוצרים. בסדנה משתמשים לרוב בקמחי מקור מזינים כמו אורז מלא, דוחן, שקדים, סורגום, אורז לבן ועוד. הוספה של חומרים משמרים, צבעי מאכל ותמציות טעם וריח כמעט שלא נעשית.
מגוון המאפים עליהם ילמדו החניכים במהלך הסדנה גבוה במיוחד, ומקנה להם אפשרות אמיתית להרחיב באופן משמעותי את גיוון התפריט היומי שלהם, ולהפוך אותו לעשיר יותר, בריא יותר וטעים הרבה יותר. בין המוצרים הבולטים אותם לומדים להכין בסדנה נמצאים מאפים מלוחים, קינוחים, עוגיות, עוגות שמרים, מאפים מבצק רבוך ועוד.
סדנת אפייה – זמן ומחיר
סדנת אפייה ללא גלוטן אורכת כ- 5 שעות. כשמדברים על סדנאות אפייה מחיר התענוג תלוי במספר פרמטרים, בכללן משך הסדנה, מספר המשתתפים וכמה מוצרים לומדים להכין במהלכה. מחיר הסדנה משתנה מסדנה לסדנה וזאת בהתאם לפורמט הסדנה ומיקומה (יש אפשרות לסדנה פרטית, סדנה מובנית וממקצעת בסטודיו של לייזה תובל במרכז הארץ וסדנאות המיועדות לאירועי ימי הולדת, מסיבות רווקים וימי גיבוש הנערכות אצל הלקוח). כך או כך, מדובר בהוצאה חד פעמית שתשנה כליל את הרגלי האכילה שלכם…
אפייה ללא גלוטן – החיים מעולם לא היו טעימים כל כך. בתאבון!